Swedish

#theshowisover

Detta är ett upprop till hela vår bransch, i Sverige men också i andra länder.

Vi har samlat många vittnesmål, några presenteras här. De visar att förövarna finns i alla delar av vår cirkusbransch, från de minsta kompanierna och enskilda individerna till de största utbildningarna, institutionerna, kompanierna, scenerna och festivalerna. Mönstren är desamma som i resten av samhället. De större aktörerna har policys och värdegrundsarbete. Vissa anmälningar har lett till fällningar men mörkertalet är stort. Övergreppen i de mindre kompanierna och från enskilda förövare döljs med en fasad av värme, välvilja och lögner om att de små omständigheterna och usla villkoren är lika för alla. De erbjuder hjälp med karriären eller studierna och förgriper sig på studenten som hoppades på utveckling, artisten som hoppades på jobb eller andra yrkeskvinnor* som helt enkelt försökte utöva sin profession. Straffet för att säga nej till sexuella inviter är hot, trakasserier, förföljelse, utestängning från lärande, projekt och jobb.

Vi kräver nolltolerans mot sexuella trakasserier och våld på skolor och arbetsplatser.

Vi kräver att alla med maktpositioner går från att ignorera och reagera till att agera.

Vi kräver obligatorisk utbildning i våldsprevention, maktförhållanden och sexuella trakasserier för ansvariga och lärare på alla utbildningar.
Vi kräver obligatorisk utbildning i våldsprevention, maktförhållanden och sexuella trakasserier för högskolestudenter på konstnärliga utbildningar för cirkusartister.

Vi kräver att bli stöttade. Inte övergivna.
Vi kräver att bli hörda. Inte tystade.
#theshowisover

Till er större utbildningar, institutioner, kompanier och festivaler som har resurser och makt att leda utvecklingen, ni har misslyckats. Ta chansen att göra om och göra rätt. Utbilda er i anledningarna till varför era policys och instruktioner inte räcker. Varför så få kvinnor* anmäler trakasserier och förövare hos er. Hur de kan känna sig övergivna, även om ni följt protokollet. Rannsaka er själva och bryt tystnadskulturen. Ni utbildar och anställer flest. Var förebilder – ta ledningen!
Ni mindre kompanier och enskilda aktörer i vår bransch. Oavsett hur mycket vi tycker om er. Oavsett hur fina ni är på scen. Oavsett hur många jobb ni lockar med. Vi kommer att anmäla er. Vi backar varandra nu, inte er.
Vi har delat alla vittnesmål med varandra. Ingen av oss skyddar någon av er längre. Det är över nu. Skammen ligger hos er.

Och ni, ni medvetna män som gör det ni kan där ni är. Fortsätt. Stå upp för oss. Även när det bara är andra män runt dig. Stå med oss. Utbilda männen runt dig. Skratta inte med. Jobba inte åt dem. Det är dags för er att använda ert medfödda privilegium, det att ni är män.

#theshowisover

”På ett gig, precis innan jag skulle ut på 15 m höjd, riggaren ska dubbelkolla mitt bälte. Som vi alla vet knäpps bältet på framsidan, men av någon anledning stryker han handen över min bak istället. Det hände väldigt fort och han var ju den som skulle hålla i min lina, jag ville inte ha en diskussion där och då. Det skrämde mig inte alls, men han hade ingen rätt, som yrkesperson att göra så. Som riggare var han i en maktposition över mig, vilket han utnyttjade.”

 ”Jag blev erbjuden ett jobb, ett bra jobb som skulle betala tiden framöver. Jag hade oroat mig mycket över min ekonomi på sistone och blev så lättad när jobbet hamnade i mitt knä. Jag kände inte mannen som erbjöd mig jobbet, visste bara att han var mycket mycket äldre än jag, jobbat länge och var välkänd i branschen. Vi hade arbetsmöte hemma hos honom, det funkade fint, jag tackade för att han erbjöd mig jobbet, berättade att det räddade mig den sommaren. Efter mötet, erbjöd han mig en gratis massage, inget konstigt mellan cirkusartister, andra kvinnor hade sagt han var bra. Det tog bara en stund på massagebänken så kändes allt fel. Han kom för nära, andades för tungt, rörde mig på fel sätt. Jag blev rädd, stelnande till, som man ofta gör i försvar. Han kände det men fortsatte. Jag sa att jag måste iväg snart, men jag vågade inte stoppa honom. Tänkte på den låsta dörren, på att ingen kunde se in genom de stängda persiennerna. Skulle han ta tillbaka jobberbjudandet om jag sa ifrån? Eller bli våldsam? Skada mig? Våldta mig? Han smekte mina bröst en lång stund och sa till mig hur vacker jag var, vilken perfekt kropp jag hade. När han var klar kysste han mig på pannan och sedan lät han mig gå. Jag kräktes på vägen hem. Och skämdes. Kände mig så naiv. Anmälde inte, kände inte att det skulle leda någonstans.”

Alla de manliga artisterna i vår föreställning smiskade mig och de andra kvinnliga artisterna i baken, ibland bara i våra underkläder i stort sett varje gång vi passerade dem, ibland öppet på scen. I månader. I början kändes det förnedrande, jag blev upprörd varje gång. Men efter ett tag vande jag mig, det hade ju hänt många andra äldre kolleger.”

 ”Jag dejtade en av de mest populära killarna på skolan. Alla älskade honom och ville hänga med honom. Han var otroligt bra på sin disciplin, rolig och söt. Men han var extremt våldsam mot mig. Extremt svartsjuk, låste in mig, fick mig att ha sex på sätt jag nu skulle klassificera som våldtäkt. Till slut kom jag loss ur relationen, fick veta att samma sak hänt en annan tjej på skolan, men ingen hade lyssnat på henne. Alla visste, alla blundade. Han var ju så begåvad. Det krossade mitt hjärta.”

Vi kommer från cirkusvärlden, en i mångas ögon annorlunda värld. En konstform hyllad som en öppen plats där alla kan vara sig själva och där vår olikhet är vår styrka. En plats för hård fysisk träning, svett, glädje, skratt och magi. En plats för strävan och för acceptans. Vi pratar ofta om att vår konstform är bättre, mer öppensinnad, varmare, mänskligare och med mer rum för till exempel de så kallade ”starka kvinnorna”. På många sätt är det sant. Men. Vi är del av samma könsmaktsordning som övriga samhället, där kvinnors* underordning upprätthålls av mäns maktutövande genom sexuella trakasserier och våld. Där kvinnors* underordning och begränsade rörelseutrymme accepteras och normaliseras genom den tystnadskultur som är lika vanlig i vår konstform som i resten av samhället.

#theshowisover

”Jag var student. På en fest blev jag våldtagen av en artist från det stora kompaniet där jag också jobbade ibland. Jag berättade för skolan och vår arbetsgivare, blev uppmanad att polisanmäla, vilket jag gjorde. Medan vi väntade på domen fick han fortsätta jobba, även om det var i en annan stad, med andra än mig. Ingen fick veta. Efteråt blev han fälld, fick fängelse. Jag ville att alla skulle få veta vad som hänt, att jag hade haft rätt, att det inte skulle tystas ner. Mådde så dåligt och kände mig så sviken. Helt tom. Jag lämnade min utbildning, fast det var sista året. Lämnade staden och hela mitt cirkusliv. Kunde ändå inte känna min kropp, inte vara på scen, inte träna.”

”En inflytelserik man som har många olika positioner i vår sektor, i många olika länder, blev frustrerad över att jag upprepade gånger sa nej till att ha sex med honom. Han hävdade att ”vi båda” ville. Till slut sa han att jag inte var välkommen till hans arrangemang om jag inte låg med honom. Jag låg inte med honom. Efter det slutade han att bjuda in mig till viktiga middagar, konversationer och möten, som han innan brukat inkludera mig i.”

 ”Jag tvivlade länge på om min berättelse hörde hemma här, eftersom mycket av våldet skedde hemma. Jag var cirkusstudent, han var lärare och det här har att göra med manliga maktpositioner i vår bransch, och hur strukturen accepterar våld. ”Min” förövare var inte det enda stora namnet, det enda geniet alla vet är våldsam, men som ändå tillåts jobba vidare. Våldet pågick länge. Jag trodde till slut att han hade rätt, alla avgudade honom, han var ju så begåvad. Alla runt honom försvarade honom med att ”han är ju sådan”, ”lite hetlevrad bara”. Jag lärde mig att det bästa var att låta honom ha sex med min kropp, när han ville, då lät han mig leva mitt liv. Och alla runt honom slapp mer drama. När han var full och som värst var jag rädd att jag skulle dö. Han drog mig nerför trappor i håret eller fötterna, över asfalten, kastade saker på mig, slog mig, hotade mig för att sedan plötsligt bli som förbytt, ångrade allt, ville att jag skulle ge honom en chans till. Jag kunde inte berätta för någon, ingen på skolan skulle ha trott mig. Jag hade ingen chans att vinna över andras beundran för honom och hans färgstarka person. När jag väl lämnat honom och han bara stack, fick jag meddelanden från cirkusstudenter, mina klasskompisar, att jag hade sabbat allt för dem, förstört deras chanser att ha honom som lärare.”

 ”Det var ett välkänt ord som alla visste att den där läraren använde. När han sa det skulle (den kvinnliga) studenten gå till honom för att få sin rumpa piskad, som bestraffning om man hade gjort något fel. Alla visste, ingen vägrade, ingen av oss trodde att skolan skulle lyssna. Jag var 20 år då. Kanske är det inget att berätta. Jag bara vet att jag inte kan glömma det och det känns fortfarande som jag ska kräkas varje gång jag tänker på det.”

 I cirkusbranschen råder stenhård träning och konkurrens till utbildningarna och därefter en karriär med fysisk träning på elitnivå, som måste upprätthållas varje dag för att du ska ha chans på jobben som dyker upp. Vi tränar i cirkushallar över hela världen, och för det mesta känns det som vi kommer hem när vi stiger in i en cirkushall, i vilken del av världen som helst. Som artister, producenter, regissörer, festivalarrangörer, konstnärliga ledare, riggare, lärare, chefer, tränare, eller forskare känner vi till varandra oavsett var i världen vi är verksamma. Så liten är vår bransch, som en familj brukar vi säga.

#theshowisover

 ”Efter ett tag lyckades jag bli av med honom. De följande åren försökte jag ta livet av mig. Jag kunde inte kalla det han gjort med mig för våldtäkt. Det tog mig tio år att erkänna det. Jag ser honom fortfarande, han jobbar i festivalsvängen, han har fortfarande unga flickvänner. Jag har ett bra liv nu, men varje gång jag är med om något omtumlande kommer traumat tillbaka. Samma skräck. Samma tankar om hämnd.”

 ”På turné utomlands. Jag möter teamet i baren. Det är sent, blir kvar, blir erbjuden sängplats av en kompis. Vaknar skräckslagen av att dem har sex med mig. Frös till is. Maktlös.”

 ”Min berättelse handlar om sexism och hur det är att bli isolerad som kvinna i en manlig miljö på en arbetsplats. Jag blev så utmattad av situationen. Jag kände mig så ensam, under så lång tid. Jag skämdes så. Strukturen hade fått mig att tro att jag var problemet. Jag hade blivit den tysta. Jag utförde mitt arbete, fick aldrig något erkännande för vad jag bidrog med. Lämnade mitt engagemang hemma. Försökte gömma min sorg.”

 ”Min lärare på den stora cirkusutbildningen försökte länge få mig att ha sex med honom, visst jag var vuxen, men han var min lärare och även om jag var inte intresserad av honom fortsatte han att försöka, flirtade, tog på mig mycket mer och på andra ställen än han behövde som min tränare. Jag fick vara väldigt försiktig med hur jag sa nej till honom, han var min lärare och noga med hur jag skulle respektera honom. Som en självsäker kvinna kan jag nu inte förstå hur jag lät det ske, men helt ärligt, jag har aldrig känt mig så maktlös. Jag ville bara utvecklas inom min disciplin och bli så bra jag kunde bli. Jag skulle aldrig ha behövt hantera det där som student ”

 ”I applådtacket, när vi böjer oss fram, jag i min kostym som precis täcker baken (som jag inte har valt själv) och hör från bakom scen hur den berusade regissören ropar ut över scen så att alla hela publiken hör ” Nice ass (my name), such a nice ass!””

 ”Sista rivet efter lång turné. Jag bär tung scenografi och min kollega/arbetsgivare/chef kommer upp bakom mig, trycker sin halvt erigerade penis mot min bak, lägger händerna på mina höfter och säger att jag är så sexig och att han tycker att vi har en så fin relation, att det varit en fin turné medan han trycker sig hårdare mot mig bakifrån. Jag försöker som alltid att skämta, jag vill inte känna mig obekväm, förstår inte allvaret. Känner att jag kanske bjöd in till det eftersom det var så mycket fysisk kontakt och massage på turnén. Han var ju också min chef så vem skulle jag pratat med?”

Vi byter länder och yrken inom konstformen över åren, vi blir varandras chefer och arbetar för cirkusen på olika sätt. Utbildar oss i Sverige, arbetar i Frankrike, turnerar i USA. Blir producenter och jobbar på festival i Belgien. Blir lärare och arbetar med studenter i Finland. Vi anställer och är anställda av varandra. Rollerna kan skifta snabbt. Du vet aldrig vem du är beroende av imorgon.

Det här uppropet, och vittnesmålen vi presenterar här, kommer därför från kvinnor* i alla dessa positioner. För en student eller artist råder vetskapen om att ditt liv eller din framtid ligger i händerna på din riggare, kollegan som håller i din säkerhetslina, läraren som ”passar” när du tränar svåra nya moment eller din partner som du tränar och uppträder med och har satsat hela din karriär på. Du vet att ni måste ha en bra relation för att du ska vara skadefri, kunna träna även imorgon eller kunna fortsätta jobba. En del studenter faller hårt gång på gång för att deras lärare som ska säkra dem medvetet låter dem falla, för att de sagt nej till sex. Det är ett orimligt utsatt läge, psykiskt och fysiskt.

#theshowisover

”Han satte sig ner med sitt kaffe, på första raden medan jag värmde upp ensam på scen, där det är som varmast under scenljuset. Han ropade till mig hur han njöt av utsikten, hans personliga föreställning. Resten av spelperioden gömde jag mig bakom stolarna i salongen, värmde upp där, med tre extra lager kläder.”

”Som artist har jag varit med om precis det här så många gånger. Senast med en välkänd kompaniledare i vårt fält. Vi hade haft bra kontakt, verkade ha ett gemensamt intresse för varandras konstnärliga arbete och jag hade tydligt visat att jag gärna ville arbeta med hans grupp. Vi sågs över en arbetsmiddag och jag fick någon typ av löfte om att vara med i ett kommande projekt. Senare samma kväll kom ett av alla dessa meddelanden jag fått genom åren, en nakenselfie på honom. Jag blev så besviken, svarade inte. Efter det slutade han prata med mig. Och det blev inget jobb för mig i hans kompani.”

”Jag sålde en stor föreställning, alla i teamet väntade på nya kontrakt, det finns inga fast anställda i cirkusen. En kväll, när många av oss från olika länder hängde i baren fick jag kontakt med en av de mest inflytelserika festivalcheferna. Om han köpte skulle andra också våga köpa. Han verkade uppriktigt intresserad av föreställningen och när vi skiljdes åt var jag nöjd. Vi bodde på samma hotell och när vi lämnade baren var det bara vi kvar. Hotellet var helt tyst. Hotelltelefonen ringde direkt när jag kom innanför dörren. I andra änden hörde jag någon som andades tungt och runkade. Jag la på. Undrar vem det var… Vi kom aldrig till hans festival.”

 ”Jag var cirkusstudent, vi arbetade med en teaterregissör. På en klassfest ville han dansa mycket med mig, tryckte sig mot mig, svängde runt mig och kramades lite väl mycket. Han var mer än dubbelt så gammal som jag. Killarna i klassen sa att han säkert ville ligga, och att jag borde göra det för att det skulle vara bra för min karriär. Jag blev lite äcklad men också lite glad. Jag låg inte med honom och har aldrig jobbat med honom. Det gör mig så förbannad nu! Varför räcker det aldrig att vara bra på något? Varför handlar allt om hur ”fuckable” du är? Det är så förnedrande och jag är så trött på det!”

 Vi kräver nolltolerans mot sexuella trakasserier och våld på skolor och arbetsplatser.

Vi kräver att alla med maktpositioner går från att ignorera och reagera till att agera.

Vi kräver obligatorisk utbildning i våldsprevention, maktförhållanden och sexuella trakasserier för ansvariga och lärare på alla utbildningar.

Vi kräver obligatorisk utbildning i våldsprevention, maktförhållanden och sexuella trakasserier för högskolestudenter på konstnärliga utbildningar för cirkusartister.

Vi kräver att bli stöttade. Inte övergivna.
Vi kräver att bli hörda. Inte tystade.
#theshowisover

Vi pratar med en röst och kommer inte kommentera innehållet i uppropet vidare. Alla som har skrivit under uppropet har inte varit utsatta men står bakom uppropet.

* Uppropet gäller kvinnor, personer som identifierar sig som kvinnor, och icke-binära människor.

 

 

 

 

 

Annonser